Maak een perfect lichtplan met deze vier tips

Een lichtplan maken is een van de lastigste dingen die je moet doen als je net bent verhuisd, of als je je eigen huis gaat verbouwen. We zien het helaas regelmatig gebeuren: men denkt niet voldoende na over de interieurverlichting bij het inrichten van de kamer en achteraf beseffen ze zich pas dat ze iets over het hoofd gezien hebben. Een goed lichtplan maken kost wat tijd, maar het levert je uiteindelijk ook veel op. In dit blog lees je hoe je een perfect lichtplan kunt maken aan de hand van vier handige tips.

Natuurlijk lichtinval

Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. De zon komt iedere dag voor niets op en daar mag je best van profiteren als het aankomt op het verlichten van je interieur. Hoewel je het zonlicht zelf niet kunt beïnvloeden, kun je de manier waarop het zonlicht in jouw kamer valt wel naar je hand zetten. Met lichte kozijnen weerkaats je bijvoorbeeld meer licht je huis in dan met een donkere kleur. Vermijd hoge meubels voor de ramen en gebruik voldoende lichte kleuren in je interieur. Zelfs als je een donker interieur hebt, kun je nog voldoende weerkaatsing realiseren door bijvoorbeeld een spiegel te plaatsen. Benut het licht dat je gratis krijgt zo goed als mogelijk en laat je portemonnee ook mee profiteren.

Basisverlichting

De basisverlichting zorgt voor een aangename verspreiding van het licht in huis. Dit licht is voldoende helder om de gehele kamer egaal te verlichten. We hebben het dan meestal over de plafondverlichting, waarmee je eenvoudig een centraal lichtpunt kunt realiseren. Dit is de verlichting die aangaat wanneer je de eerste lichtknop naast de deur gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten plafondlampen, dus kies wijs. Een witte hanglamp boven je eettafel en subtiele spotjes boven de leefruimte zijn geschikt als je van een strak design houdt.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is derde vorm van verlichting die je gaat opnemen in je lichtplan. Met deze vorm van verlichting zorg je ervoor dat je kamer net wat meer sfeer krijgt. Wanneer je de basisverlichting dimt, gaat de sfeerverlichting shinen. Verlicht de hoekjes die zich anders zouden verschuilen in de duisternis en leg wat extra nadruk op een bepaald deel van de kamer met sfeerverlichting. Industriële vloerlampen worden steeds populairder als sfeerverlichting in ruimere woonkamers.

Accentverlichting

Met accentverlichting maak je je lichtplan af. Met accentverlichting verlicht je bepaalde elementen in je interieur die extra aandacht verdienen. Denk aan een schilderij, een pronkstuk of een architectonisch element, zoals een houten steunbalk. Voor deze vorm van verlichting gebruik je geen sterke lichtbronnen, maar geconcentreerde stralen waarmee je de focus precies kunt afstellen.