Opruimen, waar begin je?

 
Kijk je wel eens om je heen met de gedachte: jeetje wat heb eigenlijk veel spullen? Je bent niet de enige! De tijd brengt nu eenmaal troep met zich mee. Hebbedingetjes, kleren, cadeautjes, boeken, meubels, planten, noem het maar op. Voor je het weet staat de ruimte vol en moet de boel weg om ruimte te maken, letterlijk en figuurlijk want als opruimen ergens goed voor is, is het voor een druk hoofd. Wanneer je gaat opruimen, ruim je niet alleen echt je spullen op, maar ben je ook voor je mentale gemoedstoestand aan het zorgen. Maar een druk hoofd kan het opruimen erg lastig maken; want waar begin je eigenlijk en als je begonnen bent, wat dan? Daar help ik je bij!

Begin op je gemakje

Het gevoel van haast is het grootste struikelblok. Want: o jee, als alles maar op tijd af is. Maar wat betekent op tijd? Dit is vaak een gedachtegang die we onszelf afdwingen. In de meeste gevallen is het een goed idee om geen tijdslimiet aan jezelf te geven zodat je niet halsoverkop begint. Vaak begint het opruimen al bij de voorbereiding. Bij een grote sessie kun je beginnen met dozen kopen.  

En nu?

Wanneer je je voorbereidingen hebt getroffen, dit kan ook lijstjes maken zijn, of al wat kleine dingen gedaan hebben, kan je aan de slag. Het is prettig om het stap voor stap te doen. Dus als je het hele huis onder handen gaat nemen, begin dan met één kamer. Maar wanneer je maar één kamer wilt opruimen, begin dan met een hoek. Als je ook dingen wilt weggooien of je weet niet wat je met bepaalde spullen moet, kun je ze in dozen sorteren. Later kun je de inhoud van de dozen bekijken. Door dozen te gebruiken zie je veel sneller resultaat en omdat je de spullen weg haalt uit hun context, is het makkelijker om er later afstand van te doen.

Afkijken mag!

Inspiratie op doen is nooit verkeerd en in dit geval kan het een enorme motivatie zijn. Op Netflix en Youtube zijn er veel opruimgoeroes die precies uit kunnen leggen waar bepaalde methodes goed voor zijn. Een van de belangrijkste lessen is: als je het niet nodig hebt, doe het weg. Dit bekent niet dat je spullen met emotionele waarde zonder functie weg moet doen, in tegendeel: die zijn het allerbelangrijkst om je thuis te laten voelen. Het is dus een stuk minder confronterend dan je waarschijnlijk zou denken!