Een groene haag met kleurrijke details

Wanneer u aan een groene haag denkt, stelt u zich een natuurlijke, groene wand voor. U denkt aan een laurierhaag of coniferenhaag, misschien een haag van de taxus. U ziet de groene bladeren voor u, maar van contrast is weinig tot geen sprake. Laten we vooropstellen dat wij vinden dat een groene haag er beter uitziet dan een schutting of gemetselde muur, maar ook wij houden wel van een beetje extra kleur. Gelukkig hoeft een haag niet enkel groen te zijn. Er zijn meerdere haagsoorten die naast een kenmerkende groene kleur, ook kleurrijke details hebben. In dit blog leest u er meer over.

 

Kleurrijke bloemen bij een groene haag

Een haag kan op verschillende manieren aan een kleurtje komen. De groene hulst heeft bijvoorbeeld een donkergroen blad met lichtgroene omlijsting. Dit geeft de groene hulst een interessante en opvallende uitstraling. Andere haagsoorten krijgen op een andere manier ook een bijzonder kleurtje. De Portugese laurier heeft bijvoorbeeld witte bloemen die voor contrast zorgen. Deze bloemen bloeien tijdens het voorjaar en geven uw haag iets extra’s. Zo heeft u het hele jaar door een groene haag met extra kleur in de lente. Andere haagsoorten met bloemen zijn de ligusterhaag, de lijsterbes en de vuurdoorn.

 

Kleurrijke bessen

Naast kleurrijke bloemen en gekleurde bladeren krijgen veel haagsoorten extra kleur dankzij de bessen die aan de haag groeien. Eerder noemden we de hulst, lijsterbes en vuurdoorn al als geschikte haagsoorten vanwege fraai gekleurde bladeren en mooie bloemen. Maar deze haagsoorten worden ook gekenmerkt door de bessen die aan de haag groeien. Andere haagsoorten met bessen zijn de ligusterhaag, kornoeljehaag en meidoornhaag.

 

Kleur aan uw tuin toevoegen

U kunt er voor kiezen om een van de bovenstaande hagen aan te planten om uw tuin wat extra kleur te geven. U hoeft echter niet altijd iets aan uw haag te veranderen om meer kleur in uw tuin te realiseren. Heeft u al een mooie haag staan en wilt u deze niet vervangen door een haag met bloemen of bessen? Dan kunt u er ook voor kiezen om kleurrijke planten met bloemen voor de haag te plaatsen. Dit neemt meer ruimte in beslag dan een enkele kleurrijke haag, maar het geeft u wel meer mogelijkheden om te combineren met verschillende soorten planten en kleuren.