Onderhouden van tuinmeubelen

tuinmeubelen

Hoopte je nog stiekem op een nazomer of ben je er nog niet aan toe gekomen om je tuin op te ruimen? Nu de temperaturen omlaag gaan en het weer vaak niet mee zit is het toch echt tijd om de tuin winterklaar te maken. Denk hierbij aan het schoonmaken en opruimen van de barbecue, tuingereedschap, het (buiten)speelgoed van de kinderen en de tuinmeubelen.

Het onderhouden van de tuinspullen is niet al alleen belangrijk voor de tuin zelf, ook de tuinmeubelen zullen er mooier uitkomen als je ze behandelt voor het opbergen. De kans is namelijk groot dat de spullen zonder bewerking gaan rotten, schimmelen of stinken door vocht. Door tuinmeubelen te behandelen voor het opruimen ga je veroudering tegen en kunnen de tuinmeubelen uiteindelijk langer mee.

Er zijn tuinmeubelen van allerlei soorten materialen en deze hebben ook allemaal een eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om schoonmaken. Hierbij dus enkele tips voor het reinigen van je tuinmeubelen:

  • Houten tuinmeubelen: reinigen met een sopje van groene zeep en een borstel. Vergeet niet om de meubels daarna te bewerken met lak, verf of door te impregneren.
  • Tuinmeubelen van bamboe: borstelen met koud water en een beetje zout. Om deze meubelen het hele jaar door te beschermen is het een optie om de meubelen af te lakken met blanke lak.
  • Tuinmeubelen van staal, kunststof of aluminium: reinigen met heet water met allesreiniger en een zachte borstel of doek. Pas op met staal- of schuursponzen, deze kunnen krassen geven. Na het schoonmaken van de meubels is het goed om deze in te wrijven met autowax. Dit zorgt voor een extra beschermingslaag.

Daarnaast is het heel verstandig om te investeren in meubelhoezen. Deze zijn te verkrijgen in allerlei stijlen en maten. Bij een hogere kwaliteit is er minder werk aan onderhoud. De hoogste kwaliteitshoezen zijn namelijk volledig waterdicht waardoor het vuil ook niet in de stof kan trekken.

Tip 1: Lees altijd de wasvoorschriften op het etiket. Niet elke stof kan tegen alle soorten schoonmaakmiddelen. Zorg er voor dat je in ieder geval vloeibaar wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor fijnere textielsoorten. Pas op dat het geen bleekmiddel bevat! Bleekmiddel zorgt namelijk voor blijvende beschadiging.

Tip 2: Laat de hoezen niet drogen in de felle zon. De zon zorgt namelijk voor verkleuring van het textiel. Leg het daarom in de schaduw drogen en laat de wind zijn werk doen.

Wellicht zie je dit niet als het allerleukste werkje maar als de eerste zonnestraaltjes zich weer zullen laten zien dan zal je meer dan blij zijn dat je direct je meubels weer tevoorschijn kan halen, én gebruiken!