Aaltjes tegen mijn insectenplaag

Ondertussen ben ik de leeftijd gepasseerd dat ik onvermijdelijk geïnteresseerd raak in tuinieren. Ik wist dat het op een moment in mijn leven gaat gebeuren. Net zoals dat niemand zijn eerste slok zwarte koffie of bier lekker vindt. Maar naarmate je ouder wordt kan je er niets aan doen dat je het toch steeds meer gaat drinken en het steeds lekkerder gaat vinden. Zo werkt het ook met tuinieren vind ik. Vroeger toonde ik de minste interesse in planten. Het maakte mij echt niet uit wat voor planter er in onze tuin stonden en wat ze mooi maakte. Maar sinds kort toon ik interesse in peperplantjes. En daarmee bedoel ik de hete pepertjes. Helaas voor mij hebben mijn planten last van aaltjes en trips. Dus daarom deze blog over hoe de varenrouwmug en trips bestrijden in zijn werk gaat.

Trips bestrijden is gemakkelijk

Trips zijn kleine gevleugelde insecten die zich tegoed doen aan je planten. Dit leidt tot vervorming van het blad en het uitsterven van de bladeren. Trips bestrijden is best lastig omdat ze van nature een resistentie opbouwen tegen vergif. Je kan wel trips bestrijden met bodemroofmijt en Orius roofwants. Deze eten de trips en hun eitjes en larven op waardoor je een effectieve bestrijding hebben van de trips. Je kan beide gemakkelijk online bestellen en dan sturen ze bijgaand een duidelijke handleiding.

Het gebruik van aaltjes

De varenrouwmug zijn kleine vliegjes die hun eitjes leggen in de natte grond van de plant. Deze eitjes komen uit en de larven knagen vervolgens aan de wortels van je plant. Aaltjes kunnen hiertegen gaan. Aaltjes worden net zoals de Orius roofwants gebruikt om de larven op te eten. Je krijgt deze toegestuurd en ze zien er haast uit als een soort beige poeder. Je moet vervolgens een deel van de aaltjes in water ‘oplossen’ en de plant zoals normaal water geven. Aaltjes zijn kleine microscoop-kleine beestjes. Aaltjes dringen vervolgens hun prooi binnen die als voedkamer en voedselbron wordt gebruikt. De larven sterven vervolgens naar een paar dagen. Eigenlijk een beetje hetzelfde als in de film ‘Alien’. Als ik er zo over na denk zijn aaltjes echt geen fijne oplossing. Maar ze werken uitstekend. Wanneer alle larven dood zijn sterven de aaltjes vanzelf omdat ze zich niet meer op larven kunnen voeden. Aaltjes hebben in ieder geval mijn plant flink gered. Nu kan ik met een gerust hart weer verder gaan met tuinieren. Mijn vingers worden steeds maar groener en groener.