Wat kan je zelf doen om warmteverlies in je huis tegen te gaan?

Zonwering

Het goed isoleren van je huis is zeer belangrijk, hierdoor bespaar je maandelijks heel wat kosten die er anders bij zouden komen, zeker in de koude maanden. Er kan een warmteverlies van 25% optreden bij huizen waarvan de muren niet geïsoleerd zijn, dit is natuurlijk een grote verspilling. Als de vloeren of daken ook niet geïsoleerd zijn wordt deze verlies nog groter, gelukkig worden alle nieuwbouwhuizen steeds beter geïsoleerd. Voor zowel oude, minder geïsoleerde huizen als nieuwbouw zijn er nog meerdere zaken waardoor je het verlies nog verder kan beperken, wij geven een aantal tips.

Houd ook rekening met de tuin

Buiten dat je veel dingen kan doen in je huis, kan je ook je tuin zo inrichten dat er minder verloren gaat. Als constant koude wind op je huis slaat kan dat ook voor warmteverlies zorgen, bij het strategisch plaatsen van een schutting of heg kan je voorkomen dat dit gebeurd, het zal jaarlijks niet veel schelen maar zeker op lange termijn voorkom je hiermee onnodige stookkosten.

Wat kan je allemaal binnenshuis doen?

Er zijn redelijk wat stappen die je in je huis kan ondernemen om warmteverlies tegen te gaan, sommige stappen zijn vaak wel afhankelijk van je huis, zo zit er vaak ook al een groot verschil tussen een oud huis en een nieuwbouw huis.

  • Het plaatsen van tochtstrips kan al veel warmteverlies tegenhouden, zelfs de kleinste kieren bij muren, ramen en deuren kan veel kostbare warmte schelen. Houd bijvoorbeeld ook rekening met brievenbussen die open blijven staan. Dit zal je voornamelijk kunnen doen bij oudere huizen, aangezien deuren en ramen in de nieuwbouw tegenwoordig goed aansluiten.
  • Je verwarming een uurtje voordat je gaat slapen uitzitten kan al vier procent schelen op je gebruikskosten. Zoveel temperatuur gaat er niet verloren in dat uurtje dus je merkt er in principe niets van.
  • Probeer je verwarmingen vrij te houden, als je bijvoorbeeld een bank voor de verwarming zet kan dit de warmte belemmeren om het huis in te gaan. Ook het plaatsen van reflecterende folie kan hierbij aan bijdragen, deze geven de warmte af aan je huis, niet aan de muren.

Binnenzonwering

Buiten dat binnenzonwering goed is voor je privacy, dat het warmte en de zon buiten houdt en mooi voor je interieur is, kan het ook isolerend werken. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld gordijnen, kan je stilstaande lucht creëren in de ruimte tussen de gordijnen en het raam. Deze stilstaande lucht heeft een isolerende functie en daardoor ook goed voor zowel het milieu als je portemonnee. In Nederland zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn hierin, kies bijvoorbeeld voor binnenzonwering van Senft.