Waarom een pelletketel kopen een slimme keuze is

Mensen die thuis een pelletkachel hebben staan, profiteren van diverse voordelen die dit type kachels te bieden heeft. Zo zijn pelletketels tegenwoordig via een slimme thermostaat en/of afstandsbediening gemakkelijk in te stellen. Naast het gebruiksgemak is het hoge rendement dat met een pelletkachel behaald kan worden een groot voordeel. Het rendement qua verbrandingsefficiëntie loopt bij pelletketels op tot meer dan 90 procent. Vergelijk dat eens met een traditionele houthaard: deze hebben een rendement van maximaal 50 procent. Een derde pluspunt van pelletketels is de goedkope brandstof. Pellethout is relatief voordelig in vergelijking met andere brandstoffen, zoals gas, elektriciteit of olie. Ten slotte is een belangrijk voordeel van een pelletkachel het feit dat je hiermee water kunt verwarmen. Je hebt daarvoor dus geen gas meer nodig. Maar hoe zit dit precies? Hoe verzorgt een pelletketel warm water?

 

Zorg ervoor dat je een biomassaketel in huis haalt

Voor het verwarmen van water via een pelletkachel worden zogenoemde biomassaketel gebruikt. Dit soort ketels wordt in de volksmond ook wel pelletketel of pellet cv-ketel genoemd. De ketels die op pelletketels kunnen worden aangesloten, werken in principe hetzelfde al de reguliere HR-ketels die bij aardgas toegepast worden, maar verwarmen via houtpellets of houtsnippers. Met moderne biomassaketels kun je tegenwoordig je hele woning verwarmen, van het keukenwater tot de douche. Reden genoeg dus om dit type ketel te overwegen als je thuis een pelletkachel hebt. Maar welke voordelen hebben speciale ketels voor pelletketels nog meer te bieden?

 

Wat een biomassaketel zo interessant maakt

Biomassaketels hebben diverse voordelen te bieden. De belangrijkste is dat je met een pelletketel optimaal gebruikt maakt van de energie en warmte van je pelletkachel. Door een biomassaketel te installeren warm je niet alleen je huis efficiënt en snel op, maar kun je ook overal in huis voordelig warm water gebruiken. Juist het hoge rendement van pelletketels in combinatie met ketels, zorgt voor een interessante besparing op je energierekening. Aanvullend is een groot pluspunt van een pelletketel gebruiken het feit dat deze veel minder fijnstof en CO2 uitstoten dan de traditionele ketels en kachels. En dit is nog zacht uitgedrukt. Een pelletkachel met ketel zorgt voor een verminderde uitstoot van fijnstof in en rond huis die oploopt tot maar liefst 95 procent van een gewone houthaard of houtkachel. Dit komt doordat de pellets gelijkmatig, rustig en volledig verbranden.

 

Ruime keuze aan soorten pelletketels

Ten slotte: als je een geschikte biomassaketel zoekt om op jouw pellethaard aan te sluiten, valt er genoeg te kiezen. Zorg er in elk geval voor dat je een betrouwbare ketel koopt via een professionele aanbieder. Alvast veel plezier en warmte toegewenst!