Een dakkapel op maat laten plaatsen

Verwacht je dat er spoedig een kamer in je huis te kort is, omdat er bijvoorbeeld een baby wordt verwacht of dat er een studieruimte nodig is, dan zoek je naar een oplossing. Als je tuin groot genoeg is, zou je een aanbouw kunnen overwegen. Daar komt heel wat bij kijken en ook de kosten daarvoor zijn hoog. Een goedkopere oplossing is het plaatsen van een dakkapel. Dat is mogelijk als je huis een schuin dak heeft. Zodra je besloten hebt om een dakkapel te plaatsen, moet je eerst de nodige informatie inwinnen. Er zijn heel wat verschillende soorten dakkapellen. Je kunt het dak van een dakkapel mee laten lopen met de schuinte van het dak. Is het dak voorzien van dakpannen dan kun je die ook voor je dakkapel gebruiken. Wil je volledig profiteren van een dakkapel dan krijg je binnen de meeste ruimte door het plaatsen van een dakkapel dat voorzien is van een plat dak.

Verloop van de werkzaamheden

Zodra je de vorm van je dakkapel weet, moet je het materiaal kiezen. Je kunt hout of kunststof nemen. Een dakkapel van kunststof heeft het voordeel dat het niet om de paar jaar geschilderd hoeft te worden. Na deze keus moet je kijken wat voor soort ramen je wil hebben. In ieder geval moet er een raam open kunnen om de ruimte op de zolder te kunnen luchten. Vaste ramen zijn goedkoper dan ramen die je open kunt maken. Als je dat allemaal weet moet je bepalen wat de grootte van het dakkapel kan worden. Zodra je alle gegevens hebt, kun je toestemming voor het plaatsen van je dakkapel aanvragen bij je gemeente. Daar doen ze over het algemeen niet moeilijk over als je hem aan de achterzijde van de woning plaatst. Als de goedkeuring binnen is zal je je alleen nog moeten afvragen of je je dakkapel volledig laat opbouwen door een aannemer, of dat je een kant en klaar dakkapel laat plaatsen die volledig op maat is. Laat je het volledig opbouwen dan moet je eerst verschillende offertes aanvragen bij enkele aannemers. Heb je de aannemer gekozen dan kan hij het dakkapel gaan plaatsen.

Een op maat gemaakt dakkapel laten plaatsen

Je kunt in een showroom een kant en klaar dakkapel bestellen en laten plaatsen door de firma die het aanlevert. Het dakkapel dat je bestelt, zal helemaal kant en klaar in de fabriek worden vervaardigd. Ook de ramen worden erin opgenomen. Zodra het klaar is zal, in overleg, het dakkapel geplaatst worden. Daarvoor komt de timmerman om de ruimte op dak vrij te maken. Als de ruimte vrij is, wordt het gekochte dakkapel met een kraan op het dak geplaatst. De timmerman zal na de plaatsing, als dat is afgesproken, het geheel buiten en binnen afwerken. Het voordeel van het plaatsen van een prefab dakkapel is dat het binnen twee dagen klaar kan zijn. De kosten van een prefab dakkapel zijn niet duurder dan het opbouwen van een dakkapel door een aannemer. De kosten van een prefab dakkapel worden vooral bepaald door de grootte, de gebruikte materialen waaronder dubbel of drievoudig glas, soort ramen en arbeidsloon.