Waar moet je opletten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Het is niet leuk om mee bezig te zijn, overlijden, maar toch is het op een gegeven moment noodzakelijk. Wanneer jij komt te overlijden, dan is het aan de nabestaande de taak om de laatste ‘’puntjes op de i’’ te zetten. Om dit in goede banen te leiden, stel je een testament op en sluit je een uitvaartverzekering af. Zo weten zij wat jouw laatste wensen zijn en komen ze niet in de schulden terecht. Het is nog best een klus om dit klaar te zetten. We helpen je graag een handje door uit te leggen hoe jij het beste uitvaartverzekeringen kunt vergelijken.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn een heleboel verschillende verzekeraars voor uitvaarten. Om tot een keuze te kunnen komen, zijn er een aantal punten die je mee kunt nemen:

  • De maandpremie
  • De totale premie
  • Het verzekerde bedrag
  • De looptijd
  • Het soort verzekering
  • De voorwaarden

Wat goed is om te weten voordat je een uitvaartverzekering afsluit, is dat de maandpremie door de jaren heen zal toenemen. Wanneer je ouder wordt, kom je steeds geleidelijker in een risicogroep terecht. Premies voor de uitvaart, maar ook de zorg, worden dan steeds hoger. Vergelijk uitvaartverzekeringen op de totale premie, in plaats van de maandpremie. Dat geeft jou een eerlijk beeld bij de situatie. Wanneer je een lage premie hebt voor je uitvaartverzekering, zegt dat overigens niks over de kwaliteit van de premie. De hoogte van je premie heeft te maken met je leeftijd, je gezondheid (ben je een roker?) en de hoogte van het verzekerde bedrag.

Het totaal verzekerde bedrag stel je dus van tevoren af met de verzekeraar, waardoor jouw premie wordt bepaald. Dit bedrag hangt af van jouw persoonlijke wensen. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. En de locatie van de uitvaart kan ook zeer in prijs verschillen. Met een globaal beeld hiervan, kom je al een heel eind.

Daarnaast is de looptijd van de verzekering van belang. De looptijd geeft aan voor hoe lang je de uitvaartverzekering afsluit. Je hoeft namelijk niet tot aan je overlijden een verzekering af te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om dit tot een bepaalde leeftijd te doen of door een X-aantal jaren af te spreken met de verzekeraar.

Vervolgens kies je het soort uitvaartverzekering uit. Je hebt de keuze tussen een naturaverzekering, kapitaalverzekering of combinatie. Bij een naturaverzekering kunnen de nabestaande alles regelen door middel van een pakket van diensten en producten die je hebt uitgekozen voor het afsluiten van de verzekering. Wanneer zij binnen dat pakket blijven, betalen ze niks aan de uitvaart. Met een kapitaalverzekering krijgen de nabestaande het verzekerde bedrag uitgekeerd op hun rekening. Hierdoor zitten zij niet vast aan bepaalde pakketten. Je kunt ook kiezen voor combinatie, met het doel dat je daarmee je nabestaanden volledig beschermd tegen onverwachte kosten en issues. Maar dat is geen garantie.

Tot slot, gelden per verzekeraar verschillende voorwaarden. Bij sommige uitvaartverzekeringen is het mogelijk om kinderen tot 18 jaar gratis mee te verzekeren of hoge kortingen om een partner mee te verzekeren. Bedenk van te voren wat jouw wensen hierin zijn.

Op welke leeftijd sluit je een uitvaartverzekering af?

In principe kun je op bijna elke leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten. Wanneer je ouder bent dan 74 jaar, ben je bij de meeste uitvaartverzekeringen te laat met afsluiten. Het is dus aan te raden om dit daarvoor te doen. Velen sluiten een uitvaartverzekering af wanneer ze kinderen krijgen, maar de gemiddelde leeftijd ligt op circa 45 jaar.