Waar moet je op letten bij het plaatsen van landelijke verlichting?

landelijke verlichting

Het kiezen van de juiste verlichting in je nieuwe huis is erg belangrijk. De verlichting zorgt namelijk voor de finishing touch in een mooi ingerichte kamer. Heb je de knoop doorgehakt en ben je voor een landelijke stijl gegaan? Dan moet ook je verlichting dit thema uitstralen. Met het volgende advies kun je de perfecte verlichting plaatsen die perfect in je kamer zal passen:

Gebruik de juiste kleuren

Een landelijk interieur bestaat voornamelijk uit aardetinten en wittinten. Om de perfecte verlichting te kiezen voor je landelijke ruimte, is het belangrijk om dit kleurenschema aan te houden. Ga dus niet voor een lamp met een felgekleurde lampenkap maar kies voor eerder zachte kleuren. Neutrale kleuren als wit, zwart, zilver of goud komen goed tot hun recht in een landelijke omgeving.

Materiaal

Hout vormt de basis van een landelijk interieur en ook landelijke verlichting behoort hout te bevatten. Er zijn veel lampen terug te vinden met een houten voet of met houten afwerkingen. Metaal is ook een erg goede keuze voor een landelijk interieur en een metalen lampenkap voelt meteen ook erg klassiek en landelijk aan. De lampenkap mag ook uit stof bestaan maar denk hierbij terug aan de eerste tip en ga voor eerder neutrale kleuren die niet teveel aandacht naar zich toetrekken.

Lichttemperatuur

Een goede sfeer is belangrijk in een landelijke omgeving. Kies hier dus niet voor lampen met een koud licht maar ga voor een warmer soort licht. Een TL-buis is bijvoorbeeld niet aan te raden. Een gloeilamp geeft het juiste soort warmte maar dit is niet zo zuinig. Gelukkig kunnen ledlampen tegenwoordig het warme licht van een gloeilamp nabootsen. Wil je echter toch een felle verlichting? Dan ga je best voor een grote lampenkap en plaats je de verlichting best boven de plek waar je verlichting wenst. Zodoende voelt de ruimte toch nog warm aan.

De juiste hoeveelheid

Zorg er steeds voor dat je aparte hoekjes licht creƫert. Je mag natuurlijk meerdere lampen plaatsen in dezelfde ruimte, maar zorg er dan voor dat het licht natuurlijk in elkaar overvloeit en elkaar niet gaat tegenwerken. Als je teveel lampen op een kleine plek zet, dan krijg je erg veel donkere schaduwen aan de muren en in het midden van de kamer een erg felle plek. Maak dus gebruik van zacht licht en overdrijf niet in de hoeveelheid lampen die je plaatst.

Bron: Vrijesectorwonen