Een onderhoudsvriendelijke struik: de Taxus Baccata

taxus baccata

Rond deze tijd van het jaar vinden veel mensen het heerlijk om in de tuin te werken. De zon schijnt, de temperaturen zijn aangenaam en planten en bloemen groeien hard. Wil je je tuin goed bijhouden, dan ontkom je er niet aan om af en toe met de snoeischaar aan de slag te gaan. Beperk je het onderhoud aan de tuin liever tot het minimale? Overweeg dan eens om een Taxus Baccata in de tuin te planten. Deze struik is groeit langzaam en heeft weinig aandacht nodig. Dit maakt het de ideale plant voor een onderhoudsvriendelijke tuin. 

Over de Taxus

De Taxus is te herkennen aan zijn donkergroene naalden. De struik is niet alleen wintervast, maar ook wintergroen. Dit betekent dat deze struik gedurende de hele winter mooi groen blijft. Omdat de Taxus Baccata een fijne structuur heeft, is deze in vrijwel elke vorm te snoeien. Ook leuk: gedurende het najaar geeft deze struik rode besjes. Dit geeft je najaarstuin een kleurrijke en levendige uitstraling.

Het planten van de Taxus

Wanneer je een Taxus in de tuin plant, maakt het eigenlijk niet zoveel uit op welke plek in de tuin je dat doet. De struik doet het namelijk goed op vrijwel elke plek. Of deze nu in de zon, halfschaduw of schaduw staan. De Taxus vindt het allemaal fijn. Wel is het belangrijk om de Taxus net na het planten voldoende water te geven. Zo groeit hij het beste. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem voldoende water doorlaat. Als de bodem te nat blijft, gaat de wortels van de struik namelijk rotten.

Het onderhoud van de Taxus

Zoals hierboven al genoemd heeft de Taxus niet veel onderhoud nodig. In principe hoef je deze niet vaak te snoeien. Wil je de Taxus wel mooi in model houden? Dan kun je de struik het beste in juni en/of september snoeien. Zo blijft hij mooi strak. Wil je jouw Taxushaag laten groeien en hoeft deze niet per se super strak te zijn? Kies er dan voor om alleen de zijkant af en toe bij te snoeien. Zo groeit hij in de hoogte, maar blijft hij in de breedte mooi smal.

Leuke ideeën met de Taxus

Naast het vormen van een haag, zijn er genoeg andere dingen die je met de Taxus kunt doen. Snoei de struik bijvoorbeeld in een mooie bol of spiraalvorm. Dit geeft een unieke en speelse uitstraling aan je tuin. Daarnaast is de Taxus ook heel geschikt om te gebruiken als omlijsting voor perkjes. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bron: Het Woongemak