Vloertegels in de woonkamer: een goed idee!

Als je je woonkamer wilt voorzien van een nieuwe vloerbedekking dan heb je keuze te over. Vrijwel alles is mogelijk als vloerbedekking en de ene vloer is nog mooier dan de andere vloer. Vloertegels in de woonkamer zijn momenteel nog steeds razend populair. En dat is niet zo vreemd ook, want vloertegels zijn uitermate duurzame tegels die gemakkelijk te onderhouden zijn en ook goed te combineren is met vloerverwarming. Lang niet elke vloerbedekking werkt goed in combinatie met vloerverwarming, maar daar heb je met vloertegels geen last van.

 

Voordelen van vloertegels in de woonkamer

 

  • In tegenstelling tot andere soorten vloeren, zoals tapijt, zijn vloertegels zeer hygiĆ«nisch. Stof zal niet snel aan een tegelvloer blijven plakken, waardoor het onderhoud heel gemakkelijk is door de vloer te stofzuigen en te dweilen.
  • Je moet wel erg slecht met je vloer omspringen wil je een vloer met tegels vernielen. Een tegelvloer is daarom uitermate duurzaam en gaat wel een leven lang mee.
  • Welk soort interieur je ook in je woonkamer hebt, er is altijd wel een tegelvloer die hier goed bij past. Tegelvloeren zijn verkrijgbaar in nagenoeg elke kleur en met een grote keuze uit de vele motieven.
  • Kies je voor vloertegels in je woonkamer, dan kies je ook voor een relatief goedkope vloer. Uiteraard zijn er ook duurdere steensoorten te verkrijgen, maar vergelijk de prijs eens met een massief houten vloer? Wil je het echt goedkoop, dan heb je ook keus uit tegels van tweede of derde keus.

Soorten vloertegels

Vloertegels zijn te verkrijgen in verschillende soorten, met elke hun eigenschappen en voor- en nadelen.

 

Keramische tegels

Keramische tegels zijn de meest gekozen tegels voor een tegelvloer in de woonkamer. Keramische tegels zijn van klei en op hoge temperaturen gebakken. Veel keramische tegels zijn voorzien van een emaillaagje wat de tegels een glanzende toplaag geeft, maar waardoor de tegels ook waterdicht worden en vuilafstotend. Ook onder keramische tegels zijn nog verschillende soorten te onderscheiden, afhankelijk van het bakproces, zoals terracottategels.

Natuursteen tegels

Ook natuursteen in de woonkamer is erg populair en geeft een luxueuze en stijlvolle uitstraling. Natuursteen worden uit rotsen gehakt, waardoor deze tegels uniek zijn geen enkele tegels hetzelfde is. Natuursteen vloertegels zijn wel duurder in aanschaf en ook het leggen is moeilijker dan bij keramische tegels.

Betontegels

De betonlook begint steeds meer een trend te worden, ook in de woonkamer. Betontegels zijn wel stevig maar ook weer poreuzer, waardoor de vloer niet met chemische middelen behandeld mag worden.