Trends in de bouwsector

Net als in elke branche zijn er ook in de bouwsector elk jaar nieuwe trends terug te zien. Als eigenaar van een bouwbedrijf is het van groot belang dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen om niet achter te lopen op concurrenten. Geregeld op zoek gaan naar trends in de bouwsector is daarom verstandig. Ontwikkelingen gaan snel, Internet of things verandert bijvoorbeeld de manier van werken in de bouw en duurzaamheid wordt alleen maar belangrijker. In deze blog kan je de huidige trends op een rijtje lezen.

Corona

Gezien de huidige crisis is het werken in de bouw verandert. Er is een speciaal protocol ontwikkeld om ondanks de gezondheidscrisis toch het werk op de bouw te blijven uitvoeren. Belangrijkste advies is uiteraard het werken op afstand van elkaar en het liefst ook in kleine teams. Daarnaast doet de overheid er alles aan om de werkzaamheden in de bouw door te laten gaan in deze periode. 

Internet of Things

Apparaten kunnen tegenwoordig met elkaar communiceren zonder de tussenkomst van mensen. Dit is van invloed op alle sectoren, en dus ook zeker op de bouwsector. Allereerst zorgt de communicatie tussen machines voor een veiliger proces tijdens het werken. Daarnaast worden kosten bespaard omdat er minder personeel nodig is voor werkzaamheden. Hoe de ontwikkelingen zich in de toekomst gaan uitbreiden is op dit moment nog moeilijk vast te stellen, maar het lijkt erop dat dit soort technologieën alleen nog maar meer invloed gaan uitoefenen.

Certificaten

Veiligheid in de bouw is altijd al belangrijk geweest en hierbij moet ook continu verbeterd worden. Door het behalen van certificaten voor veiligheid zoals iso 45001 zorg je ervoor dat werknemers in een veilige omgeving kunnen werken. Dit vergt vaak training van het personeel en het juiste gebruik van veiligheidsmaterialen. Naast veiligheid zijn er ook certificaten te behalen op het gebied van duurzaamheid. Dit is voor steeds meer afnemers een prioriteit geworden en een dergelijk certificaat kan dan ook een goede toevoeging zijn wanneer je klanttevredenheid wil verhogen. Een certificaat haal je bij een onafhankelijk bedrijf, hoeveel geld en tijd dit kost is afhankelijk van de huidige staat van werken.

Ben jij na het lezen van dit blog helemaal op de hoogte van de laatste trends in de bouwsector? Of heb jij een toevoeging aan dit artikel? Schroom dan niet om contact op te nemen en deze trends te bespreken! Of laat natuurlijk een reactie achter in de comments!