Bewust met elkaar omgaan in de VvE

VvE Amsterdam

Het is belangrijk dat jij je thuis op je gemak voelt. Na een lange dag werken wil je vanzelfsprekend thuiskomen in een huis waar jij kunt ontspannen. Er zijn helaas wel eens situaties en incidenten die ervoor zorgen dat jij minder vrolijk de deur binnenstapt. Stel, je woont in de stad in een appartementencomplex en je bent de eigenaar van het appartement. Dan ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Samen met alle andere bewoners zijn jullie verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke ruimtes en het algehele onderhoud van het pand. Denk bijvoorbeeld aan de gevel, de lobby en de lift. Helaas verloopt niet altijd alles even soepel binnen zo’n VvE. Wat doe je dan? Hoe kun je alsnog bewust met elkaar omgaan?

Oorzaak van irritaties en frustraties

Voordat ik oplossingen ga bespreken voor jouw VvE in bijvoorbeeld Amsterdam, vind ik het belangrijk even stil te staan bij de oorzaak. Je kunt namelijk niet een situatie verhelpen als je niet weet wat het probleem in eerste instantie veroorzaakt. Waarom gaan jullie binnen de VvE Amsterdam niet bewust met elkaar om? Wat heeft geleid tot de huidige situatie? Meestal draait het om de administratie, het financiële plaatje en dat soort zaken. Irritaties en frustraties zijn dus meer dan eens de boosdoener. Het is immers ook niet leuk om als penningmeester van de VvE Amsterdam langs de deuren te gaan om alle contributie te verzamelen van jouw buren.

Passende oplossing voor het probleem

Zodra je de oorzaak van de situatie hebt geïdentificeerd, dan kun je op zoek gaan naar een passende oplossing. Meestal is het namelijk simpel op te lossen: schakel een onafhankelijke partij in die alle complexe en vervelende zaken uit handen neemt. Zo’n externe VvE Beheerder heeft immers geen persoonlijke connecties met de leden en heeft de nodige kennis over de VvE Amsterdam om alles weer op orde te maken. Er zijn vandaag de dag diverse bedrijven die hun diensten als VvE Beheerder aanbieden. Daarom is er eigenlijk geen excuus om eens eventjes te proberen.

Wees trouwens niet bang dat je alle controle uit handen moet geven. Het bestuur van jouw VvE Amsterdam krijgt namelijk periodiek te horen van de beheerder hoe de zaken ervoor staan. Bovendien wordt er geen actie ondernomen zonder goedkeuring van het bestuur. Hierdoor houdt de Vereniging van Eigenaren nog steeds de touwtjes in handen. Zonder een stempel van goedkeuring, zal de beheerder niets doen aan het VvE Amsterdam. Dus wil jij weer bewust met elkaar omgaan in de VvE? Wellicht is een beheerder voor het VvE Amsterdam wel de oplossing voor jou!