Kozijnen aan vervanging toe?

Iedere woning is na verloop van tijd aan renovatiewerkzaamheden toe. Een onderdeel dat bijna altijd wel een opknapbeurt kan gebruiken zijn de kozijnen. Zeker als uw woning al wat ouder is, zien we vaak dat de houten kozijnen op den duur slijtage vertonen. Voordat u er klakkeloos nieuwe houten kozijnen inzet is het goed om te kijken welke ontwikkelingen er op de markt gebracht zijn. Daarom hebben we voor u de kozijnentrends op een rijtje gezet. Denk bijvoorbeeld aan levensduur, aanzicht, duurzaamheid of onderhoud.

Duurzaamheid

Misschien wel het belangrijkste onderwerp die in alle sectoren boven komt drijven is duurzaamheid. Zo is ook het verduurzamen van woningen al jaren een hot topic. De overheid stimuleert dit onder andere met diverse subsidiemogelijkheden. Het verspillen van energie proberen we met elkaar steeds meer te beperken op diverse manieren. Ook kozijnen zijn daar steeds meer op ingericht. Houten kozijnen zijn op dat gebied een goede keuze vanwege de goede isolerende eigenschappen die hout heeft. Aluminium isoleert juist niet goed en is op het gebied van duurzaamheid een minder verstandige keuze. PVC Ramen en deuren zijn daarom een goede middenweg omdat kunststof beter isoleert dan aluminium, maar niet zo goed als hout dat doet.

Levensduur

Duurzaamheid heeft ook te maken met de levensduur. Een product dat zeer lang mee gaat hoeft minder bewerkingen te ondergaan bij het recyclen etc.
PVC is daarin een zeer goede keuze. Dit materiaal kan tot wel 50 jaar meegaan. Ook aluminium is een veilige keuze. Hout is in veel gevallen eerder aan renovatie omdat dit onderhoudt vergt waar mensen zich niet toe kunnen zetten.  

Onderhoud

De verf op houten kozijnen kan namelijk op de duur af gaan bladderen. Hierdoor zijn de kozijnen niet meer goed beschermd en kan er na verloop van tijd zelfs houtrot ontstaan. PVC en aluminium zijn daarentegen zeer onderhoudsvriendelijk omdat u deze niet hoeft bij te houden. Natuurlijk kan dit door weer en wind wel vies worden maar vuil en stof is gemakkelijk te verwijderen met een vochtige doek.

Prijs

Dit blijft altijd een lastig punt bij kozijnen. Je wilt de aanschafwaarde namelijk vergelijken met de energiebesparing die het op gaat leveren. PVC is daarin een veilige keuze doordat de aanschafwaarde relatief goedkoop is ten opzichte van hout en aluminium. Ook heeft het een redelijk goede isolatiewaarde. Hout is wat duurder maar isoleert ook goed. Dit zal goed terug te zien zijn op de energierekening. Aluminium is zowel in aanschaf als in energiebesparing een dure keuze.