De serre: subtiele overgang van huis naar tuin

serre zonwering schuifpui

Een mooie serre is altijd mijn droom geweest. Nu is het eindelijk zo ver: ik ben mijn huis aan het verbouwen en er komt een serre in de tuin! Ik neem je graag mee in het complete proces. Van het ontwerp tot het bouwen en het inrichten van de serre. In deze blog vind je dus veel inspiratie en tips voor het creëren van een prachtige overgang van je huis naar de tuin door middel van een serre.

Een serre ontwerpen

Samen met mijn architect heb ik me op het realiseren van mijn droom gestort. Het ontwerpen en plannen van de serre vond ik één van de leukste stappen in het hele proces. In deze fase kun je al je creativiteit kwijt. Alles wat je ooit in je hoofd bedacht hebt zie je langzaam aan mogelijk worden in alle berekeningen en werkelijkheid worden door middel van de bouwtekeningen op papier. Echter, het ontwerpen is niet alleen maar leuk. Tijdens deze periode moet je namelijk ook lastige beslissing nemen en knopen doorhakken. Eén ding wist ik zeker: mijn droom serre heeft een glazen schuifpui. Een schuifpui zorgt namelijk voor een bijna naadloze overgang van het huis naar de tuin, maar is tegelijkertijd ook het meest bepalende element in het ontwerp. Hoe kies je nu de juiste schuifpui? Na lang denken heb voor een aluminium profiel gekozen met glazen panelen die vrij naar links of rechts kunnen bewegen. Dit geeft mij de vrijheid om de veranda te openen zoals ik het wil.

Rekening houden met de zon

Niet alleen de wanden zijn van glas, ook het dak van mijn droom serre is in dit materiaal uitgevoerd. Dit geeft een prachtige effect van een 360-graden uitzicht. In de winter is nu ook heerlijk vertoeven in de nieuwe serre. Zelfs wanneer er een waterig zonnetje schijnt, werkt de serre volgens het principe van een kas. Het glas wordt snel door de zon opgewarmd, waardoor je in de tuin van de winterzon kunt genieten zonder dat je het te koud krijgt. Echter, na de bouw kwamen wij er achter dat het glazen dak ook nadelen met zich mee heeft gebracht. Afgelopen zomer was het namelijk erg warm in Nederland en daar deed onze nieuwe serre nog een extra schepje bovenop. Daarom geef ik je graag de volgende tip mee: denk bij het ontwerpen en plannen ook aan het uitkiezen van de juiste speciale serre zonwering.

Inrichting

Nu de serre helemaal af is, is het tijd om deze droomruimte in te richten. Met de inrichting van je serre kun je echt jouw persoonlijke stempel op deze ruimte drukken. Het leuke van een serre inrichten is dat je deze kunt inrichten zoals een woonkamer, maar dat je hiervoor veel meer materialen voor buiten kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige rotan bank met zachte kussens, een robuuste eettafel met houten banken of een bistro set. Natuurlijk mogen planten ook niet ontbreken in deze ruimte, dus hiermee kun je helemaal los gaan!