De goedkoopste inboedelverzekering vinden

Het verzekeren van je inboedel tegen allerhande risico's is ongelofelijk belangrijk. We staan er vaak niet echt bij stil, maar door het afsluiten van een inboedelverzekering is het steeds mogelijk om een significante dreiging aan onze inboedel het hoofd te bieden. Dit gezegd hebbende is het helaas in de praktijk wel ook zo dat het laten verzekeren van onze inboedel steevast gepaard gaat met een behoorlijk kostenplaatje. De goedkoopste inboedelverzekering vinden is dan ook voor veel mensen een absolute must. Geldt dat ook voor jou en zou je graag willen achterhalen op welke manier je dat voor elkaar kan krijgen? Dan is het zonder meer een aanrader om even de onderstaande informatie door te nemen.

 1. Verschillende soorten inboedelverzekeringen

Tijdens je zoektocht naar de goedkoopste inboedelverzekering zal het je ongetwijfeld opvallen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten polissen. Wat dit betreft geldt dan ook dat je in de praktijk de volgende twee soorten inboedelverzekeringen kan afsluiten: 

 

 1. De allrisk inboedelverzekering;

 2. De extra uitgebreide inboedelverzekering; 

 

In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden is het zo dat je bij de allrisk inboedelverzekering niet over de hele lijn bent gedekt. Dat lijkt misschien op het eerste zicht wel zo, maar toch ontbreken er enkele niet onbelangrijke dekkingen. Deze dekkingen worden op hun beurt wel voorzien wanneer je een extra uitgebreide inboedelverzekering afsluit. Wanneer je kiest voor deze verzekering kan je dan ook rekenen op deze dekkingen: 

 

 • Brand- en schroeischade; 

 • Blikseminslag;

 • Schade veroorzaakt door storm; 

 • Waterschade; 

 • Schade ten gevolge van inbraak en / of diefstal; 

 

Naast bovenstaande is het zo dat de extra uitgebreide inboedelverzekering nog een extra dekking voorziet. Voor wat deze extra dekking betreft is er sprake van een vergoeding voor bedorven etenswaren als gevolg van een stroomstoring. In dit geval vallen doorgaans ook de koelkasten en de diepvries uit waardoor de kans ongelofelijk groot is dat je bepaalde voedingswaren zal moeten weggooien. Indien je er als verzekeringnemer voor hebt gekozen om de extra uitgebreide inboedelverzekering af te sluiten zal je dus de kosten die je in dit geval moet maken voor het aankopen van nieuwe voeding gedeeltelijk vergoed krijgen. 

2. Hoe wordt de premie voor jouw inboedelverzekering berekend?

Indien je de goedkoopste inboedelverzekering wil afsluiten voor jouw woning zal je zeer concreet moeten weten op welke manier de premie van die verzekering precies wordt berekend. Er wordt bij het berekenen van deze premie specifiek rekening gehouden met drie verschillende factoren. Het betreft hier concreet de volgende: 

 

 1. De waarde van de inboedel die moet worden verzekerd, 

 2. Het soort inboedelverzekering die wordt afgesloten; 

 3. De eventuele extra dekkingen waar je nood aan hebt; 

 

De eerste factor is de meest voor de hand liggende. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het in de praktijk zo dat de waarde van een inboedel niet concreet wordt vastgesteld. Wel is het zo dat er een soort van inschatting wordt gemaakt waarvoor de inboedel dan vervolgens wordt gedekt. Dit gebeurt veelal in schijven. Je kan ervoor kiezen om deze schatting te baseren op een eigen inventarisatie die je doet, maar je kan ook een schatting laten maken. Deze laatste keuze is helaas het duurst. 

 

Het tweede punt om bij stil te blijven staan voor wat het vinden van de goedkoopste inboedelverzekering betreft heeft betrekking tot het soort inboedelverzekering die je gaat afsluiten. Kies je voor de allrisk inboedelverzekering? Dan kan je de goedkoopste inboedelverzekering afsluiten, maar moet je wel inleveren op vlak van dekkingen. Kies je voor de extra uitgebreide optie? Dan is het omgekeerde natuurlijk het geval. In ieder geval, hou tijdens je zoektocht naar de meest goedkope inboedelverzekering zeker en vast rekening met het type inboedelverzekering en de dekkingen die daaraan verbonden zijn. 

3. Wat met de extra dekkingen van de inboedelverzekering?

Voor het merendeel van de verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze allemaal beschikken over een aantal extra dekkingen die je kan afsluiten. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen twee verschillende soorten “uitbreidingen”  voor je verzekering. Denk hierbij concreet aan de volgende twee opties: 

 

 1. Het laten verzekeren van de inboedel die zich buiten de woning bevindt; 

 2. Het afsluiten van een speciale dekking voor bijvoorbeeld kunst en antiek; 

 

Standaard is het zo dat er een concrete waarde wordt bepaald voor de inboedel. Deze waarde wordt in eerste instantie gebaseerd op de actuele inkoopprijs waarbij het aantal jaren dat de inboedel is “verouderd” van de waard wordt afgetrokken. Voor verschillende objecten die je bezit is dit uiteraard geen correcte manier van berekenen, integendeel. Neem nu bijvoorbeeld zaken zoals kunst en antiek. Voor deze objecten geldt dat net de actuele dagwaarde van belang is. Des te ouder deze stukken worden, des te duurder ze net kunnen uitvallen. 

 

Naast bovenstaande is er ook nog de dekking die je kan toevoegen aan je inboedelverzekering voor de objecten die je meeneemt onderweg. De goedkoopste inboedelverzekering afsluiten wordt op dat moment natuurlijk behoorlijk lastig, maar toch zijn er veel mensen die daar nood aan kunnen hebben. Heel wat mensen zijn tegenwoordig immers veelvuldig onderweg waardoor ze steeds het risico lopen om bepaalde spullen te verliezen. Het toevoegen van een dekking voor inboedel buitenshuis kan dan ook zeker de moeite waard zijn. 

4. Vergelijken bezorgt je de goedkoopste inboedelverzekering!

Wil je echt met absolute zekerheid de goedkoopste inboedelverzekering afsluiten voor jouw woning? Wees je er dan vooral van bewust dat je er niet onderuit zal kunnen om een objectieve vergelijking uit te voeren tussen de verschillende inboedelverzekeringen die door diverse verzekeraars worden aangeboden. Enkel en alleen door het uitvoeren van zo'n vergelijking zal het niet alleen duidelijk worden welke verzekeraar je de interessantste voorwaarden kan aanbieden, daarnaast zal je ook meteen de scherpst mogelijke prijs kunnen achterhalen. Hoe dan ook, door stil te blijven staan bij alle informatie die je hier op deze pagina hebt gelezen wordt het afsluiten van de goedkoopste inboedelverzekering zeker en vast een behoorlijk stuk eenvoudiger gemaakt. Je zal kunnen vaststellen dat jij op deze manier zeker een goedkope inboedelverzekering zal hebben en flink kan besparen op de maandelijkse kosten.