Afvalbak huren

In ieder bedrijf ontstaat afval. Het kan erg handig zijn om een afvalbak te huren zodat je hier geen omkijken meer naar hebt. Maar wat is bedrijfsafval precies en wat valt hieronder? Lees het hier.

Wat is bedrijfsafval? 

Onder bedrijfsafval worden alle afvalstoffen verstaan die afkomstig zijn uit de dienstverlenende sector en industriële sector. Eigenlijk dus het afval dat geproduceerd wordt in een bedrijf. Huishoudelijk afval wordt door de gemeente opgehaald, als bedrijf zijnde ben je zelf verantwoordelijk voor het inzamelen en het afvoeren van afval. De regels rondom het afvoeren van het afval kunnen wel per gemeente iets verschillen. Daarom is het handig om dit te checken bij de eigen gemeente.  

Afval scheiden 

Het is verplicht om bedrijfsafval te scheiden. Welk afval je moet scheiden, hangt echter af van de situatie. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe groot een bedrijf is en hoeveel afval je wekelijks produceert. Als je als bedrijf heel weinig afval hebt, alleen afval hebt dat niet recyclebaar is of als het niet mogelijk is om een gescheiden inzameling te doen, is het niet verplicht om het afval te scheiden. Afval dat gevaarlijk is en schadelijk voor mens, dier en milieu, moet wel altijd gescheiden worden. Daarnaast kan het zelfs financiële voordelen hebben om je afval te gaan scheiden. Zo is het niet alleen goed voor het milieu, maar brengt het ook kostenbesparing met zich mee. Het is namelijk zo dat veel afvalsoorten goedkoper zijn als ze apart worden afgevoerd. Restafval is bijvoorbeeld een van de duurste afvalsoorten en papier en karton een van de goedkoopste.  

Afvalbak huren 

Als je een afvalbak huurt, heb je geen omkijken meer naar het bedrijfsafval. Dit kun je bijvoorbeeld doen via MKB-afval.nl. Zij leveren afvalbakken in heel Nederland. Je hebt verschillende maten bakken. Denk aan een klein formaat van 240 liter, hier kunnen ongeveer4 vuilniszakken in. Of de grootste afvalbak, voor maar liefst 1700 liter. Hier passen wel 28 vuilniszakken in.  

Wat mag er wel en niet in? 

Je kunt natuurlijk niet zomaar alles in de afvalbak gooien. Er zijn een aantal soorten afval die erin mogen: 

  • Restafval: het afval dat je normaal in een prullenmand gooit, is geschikt voor de afvalbak. 

  • Papier en karton: Je kunt ook een afvalbak huren voor papier en karton, denk bijvoorbeeld aan verpakkingsmateriaal. 

  • Glas: in een container voor glas mag al het glaswerk dat niet meer bruikbaar is. Glasafval is namelijk heel goed te recyclen.  

Als je een afvalbak huren via MKB-afval gaat doen dan kan je zelf kiezen hoe vaak de bak geleegd moet worden. Je kunt ervoor kiezen om de bak bijvoorbeeld 1 keer in de vier weken te laten legen of juist twee keer per week. Dit kun je tussentijds natuurlijk ook nog aanpassen, als je het idee hebt dat de bak vaker geleegd moet worden bijvoorbeeld.