Hoe kan ik warmteverlies voorkomen in huis?

In de wintermaanden gaat er behoorlijk wat warmte verloren in mening huis in ons land. Dit zie je vaak terug op jouw energierekening. Wanneer er warmte verloren gaat, draait jouw cv-ketel maar door. Er wordt meer energie verbruikt en daar moet jij voor betalen. Reden genoeg om in te grijpen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wat zij kunnen doen om warmteverlies in huis te voorkomen. Wij geven jou hieronder een aantal handige tips.

Sluit ramen en deuren

Warmte gaat vaak verloren via openstaande ramen en deuren. Wanneer je warmteverlies wilt voorkomen, doe je er dan ook goed aan ramen en deuren gesloten te houden. Dit lijkt een open deur, maar toch kijken veel mensen hier niet naar. Heb je bijvoorbeeld (kleine) kinderen? Dan vergeten zij ongetwijfeld zo nu en dan om deuren dicht te doen. Daarnaast kunnen ramen in ruimtes waar je niet vaak komt ongemerkt open blijven staan. Denk bijvoorbeeld aan de zolder. Dicht eventueel ook kieren onder deuren en naast ramen af. Hierdoor gaat doorgaans ook veel warmte verloren.

Zorg voor goede isolatie

Door ramen en deuren te sluiten, blijft de warmte beter binnen. Helaas betekent dit niet dat je direct verlost bent van warmteverlies. Nee, want mogelijk is jouw woning wel niet goed geïsoleerd. Indien er weinig tot geen isolatie aanwezig is, blijft de warmte niet hangen. Zorg in ieder geval voor voldoende dakisolatie, want warme lucht stijgt op. Wanneer een dak niet of nauwelijks geïsoleerd is, trekt warme lucht snel naar buiten. Vloer- en muurisolatie is ook aan te raden wanneer je warmteverlies tegen wilt gaan.

Schakel een specialist in voor lekdetectie

Is jouw woning goed geïsoleerd? Denk dan niet direct dat er geen warmte meer verloren kan gaan. Er kan namelijk ook warmte ontsnappen door plekken die minder goed geïsoleerd zijn. Dit noemen we een warmtelek. Om dit soort lekken op te sporen, doe je een beroep op lekdetectie Zwolle. Deze professional controleert jouw woning op warmtelekken met speciale apparatuur. Hierdoor weet je precies welke plekken jij onder handen moet nemen om een einde te maken aan warmteverlies.