Zo ontdooi je je waterleidingen

leidingen

Tijdens de koude wintermaanden, ligt een bevriezing van de leidingen op de loer. Dit geldt in het bijzonder voor leidingen, die buiten je woning lopen naar bijvoorbeeld een buitenkraan. Om te voorkomen dat deze leidingen knappen, is het belangrijk om de leidingen tijdig te ontdooien. Het knappen van leidingen is het gevolg van een toenemende druk. Die toenemende druk valt te verklaren door het uitzetten van het water, op het moment dat dit bevriest. Wij spraken een ervaren loodgieter, die ons meer kon vertellen over het voorkomen van een bevriezing van waterleidingen. De tips van deze loodgieter zijn gericht op het ontdooien van de leidingen.

Een warme doek of een emmer heet water

Er zijn verschillende manieren om een bevroren leiding te ontdooien. Houd nooit vuur bij de leiding, maar maak gebruik van alternatieve oplossingen! Zo kan het slim zijn om een doek in warm water te deppen en deze vervolgens om de bevroren leiding te binden. Het water zal hierbij ontdooien. Het is vanzelfsprekend belangrijk om de doek regelmatig opnieuw te verwarmen.

Ook kan het helpen om een emmer met heet water onder de leiding te zetten. In plaats van een emmer zou je ook een teiltje kunnen gebruiken. Stoom wat van het hete water komt, zorgt dat de leidingen langzaamaan zullen ontdooien. Het geleidelijk laten ontdooien van bevroren leidingen voorkomt dat deze knappen.

Hulp van een loodgieter inschakelen

Mogelijk is het ontdooien van de bevroren leidingen al te laat, waarbij de leidingen geknapt zijn. In zo’n geval kun je de hulp van een loodgieter inschakelen, om dit probleem voor je te laten verhelpen. Doe dit met spoed! Een geknapte leiding kan voor een vervelende lekkage zorgen, waarbij mogelijk vochtproblemen in huis ontstaan. Veel loodgietersbedrijven bieden tegenwoordig een spoedservice aan. Deze spoedservice is 24/7 te bereiken.