Een epoxy vloer is goed schoon te houden

Als je graag klust aan je auto of motor, dan heb je daar waarschijnlijk wel een garage voor. En wat gebeurt er als je aan het klussen bent? Je knoeit. Altijd. Nu is het knoeien van ruitenwisservloeistof niet zo'n probleem, maar olie of zelfs brandstof kan lelijke vlekken en gevaarlijke situaties opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over het brandgevaar. Nee, de vloer van je garage zal spekglad worden en, als deze vloer onbehandeld is, blijft dat ook nog zo. Je kunt hier voor een klein bedrag en een beetje moeite zelf wat aan doen. Je maakt er namelijk gewoon een epoxy vloer van. 

Een epoxy vloer, dat klinkt ingewikkeld!

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Een epoxy vloer leg je aan in twee componenten. Maar eerst zorg je ervoor dat de bestaande vloer zo schoon en stofvrij mogelijk is. Heb je er al olie op gemorst? Dan is het slim om een speciale primer te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de vlekken niet door de nieuwe vloer weer naar boven komen en ook dat de epoxy vloer beter hecht. Is je vloer er klaar voor? Dan is het tijd voor fase 1. Met een roller breng je de eerste laag aan op de vloer. Na drogen herhaal je deze actie met de tweede laag. De vloer is al na 10 uur weer beloopbaar. Na een week is de vloer volledig uitgehard en bestand tegen water.

Wat als de ondergrond beschadigd is?

Dan kun je met een speciale epoxyplamuur de oneffenheden wegwerken. Let er bij het aanbrengen van deze plamuur op dat ook deze een tijdje nodig heeft om uit te harden. Het kan dus zijn dat je niet in één keer door kunt. Het grote voordeel van de epoxy vloer waar ik het over heb, is dat beide lagen op kleur aangeleverd worden. Je kunt zelf je kleur kiezen. Deze epoxy vloer is verkrijgbaar in een zeer groot aantal RAL-kleuren.

Wat kan ik doen terwijl ik wacht?

Je zult even geduld moeten hebben voor je je auto of motor weer op de vloer kunt parkeren. Dit is dan ook een mooi moment om de rest van je garage eens aan te pakken. De vloer is immers na 10 uur al beloopbaar! Schilder de muren en ruim je gereedschap eens goed op. Zo heb je na het volledig uitharden van de epoxy vloer een compleet nieuwe garage, maar wel op de oude, vertrouwde plek.