Carbid kopen blijft populair

Carbid schieten

Carbid kopen? Dat is iets dat voornamelijk aan het einde van het jaar en tijdens de decembermaand in het bijzonder op grote schaal gebeurt. Zeker in de noordelijke en ook wel oostelijke provincies van ons land. Carbid aanschaffen betekent daar dat er carbid schieten op het programma staat. Met luide, doffe en duidelijke herkenbare knallen wordt het oude jaar uitgeluid en een nieuw jaar welkom geheten. In de genoemde provincies is carbid kopen en carbid schieten een heuse traditie geworden.

Carbid voor de fruitindustrie

Carbid is echter iets dat veelzijdig te gebruiken is. Zo werd het vroeger door de smid gebruikt om er uiteindelijk een gas mee te maken waarmee gelast kon worden, iets dat overigens nog wel gebeurd al wordt het gas tegenwoordig gewoon in gasflessen geleverd. Carbidlampen waren vroeger lampen die een helwitte vlam hadden en uitstekend licht verzorgden, terwijl carbid kopen ook op grote schaal gebeurde in de fruitindustrie, omdat carbid hielp om bijvoorbeeld appels te laten rijpen. Carbid wordt bovendien toegepast als een soort van plantenhormoon.

Met carbid werden mollen gevangen

Carbid kopen was vaak slecht nieuws voor mollen, die lange tijd met carbid gevangen werden. Om mollen te vangen wordt nog steeds wel carbid gebruikt, al zijn het nu nog slechts kleine deeltjes carbid in combinatie met andere producten. Hoewel veel mensen bij carbid kopen meteen aan de decembermaand denken, doe je het product dat via versmelting (van cokes en kalk) in een oven tot stand komt dus schromelijk tekort. In de oven wordt een staat van kortsluiting toegepast om zo het mooiste carbid te produceren.

Carbid kopen staat rood omcirkeld in de agenda

Carbid schieten heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een traditie. Steeds meer dorpen organiseren op de laatste dag van het jaar carbid schieten en dus staat in talloze dorpen daar carbid kopen rood omcirkeld in de agenda in de al zo drukke laatste maand van het jaar. Steeds meer dorpen maken een soort van dorpsfeest van carbid schieten. Het deert de vele toeschouwers amper dat ze soms urenlang aan enorme knallen blootgesteld worden, helemaal niet als de catering in orde is en de knallen worden afgewisseld met artiesten die optreden, want dat is carbid schieten anno 2019; een happening met zang, dans, knallen, hapjes en drankjes. Niet voor niets zien steeds meer mensen naar het moment uit dat carbid kopen weer een hot item is en de laatste dag van het jaar er dus aan zit te komen.

Verschil in korreldikte

Overigens worden we steeds strengere eisen aan carbid schieten gesteld, zoals carbid kopen anno 2019 het kopen is van een uitvoerig en streng gecontroleerd product. Helaas gebeuren er tijdens het carbid schieten elk jaar opnieuw ongelukken, iets waaraan de steeds strengere eisen die aan carbid schieten gesteld worden niets aan af. Carbid kopen kan betekenen dat je een emmertje van vijf kilo koopt, je kunt het echter ook per pallet- zo’n zeshonderd kilogram- aanschaffen. Ook de korreldikte van carbid kan variëren en doorgaans is de korrel tussen de twintig en tachtig millimeter.